biografieEen bloem groeit nooit alleen

"Een bloem groeit nooit alleen, want alles wat uiterlijk gebeurt, gebeurt met al het andere."

Als uitgangspunt voor mijn schilderijen en tekeningen gebruik ik het thema bloemen en planten. Het proces van ontstaan, bloei, schoonheid en verwelken fascineert mij. Schoonheid en vergankelijkheid staan immers symbool voor de kringloop van het leven.

Een plant of bloem is altijd verbonden met haar omgeving, de aarde, een berg, een dier, het weiland, de tuin of het interieur waarin ze is geplaatst. Op verschillende schilderijen vinden vogels als toeschouwers hun weg tussen takken en bloemen. Eieren liggen in door takjes en groeisels gevormde nesten.

De vaak in pasteuze lagen opgebouwde schilderijen bestaan afwisselend uit figuratieve en sjabloonachtige elementen. In sommige werken wordt de verf bijna op het doek geboetseerd tot bloemen, die zelfs buiten het kader van het schilderij treden. Telkens aangebracht op een effen ondergrond voorzien van verfijnde gekleurde of witte inkttekeningen.

Op recente werken staan Victoriaanse vazen afgebeeld met een voorstelling van vogels (een ooievaar of pauw) en herten in een bijpassend landschap, uitgevoerd in een techniek die aan gravures doet denken. Ik laat me inspireren door elementen uit de kunstgeschiedenis, die ik in mijn werk vertaal naar onze tijd: Met een knipoog naar stillevens uit de 17e en 18e eeuw, schik ik eigentijdse boeketten in Victoriaanse vazen. Ook het combineren van verschillende technieken in een doek is voor mij van belang.